Tilbage til hverdagen igen
Vi er mange, der i disse dage lander i hverdagen efter ferien. Friske og klar til at tage hul på et nyt halvår. Vi skal tilbage til vores jobs. Hverdagsrutinerne. Kontorstolen. Sommerminderne i vores hjerter. På godt og ondt. Ferien føles måske allerede langt væk.
Men hov. Hvad hvis nu vi stoppede op og gjorde hverdagen lidt mere hyggelig, lidt mere overskudsagtig, lidt mere magisk? Hverdagene er trods alt dem vi har flest af.
Vi mennesker elsker vaner og rutiner, så vores hjerne kan slappe af. Kun når vi lader vores sind slappe af, finder vi tilbage til vores naturlige tilstand af væren. Vores naturlige tilstand er ikke konstant at have et aktivt sympatisk nervesystem, men at finde i balancen i mellem at præstere og hvile/væren — ved aktivering af det parasympatiske nervesystem.
Jeg har forsøgt at samle nogle råd til, hvordan du kan komme lidt blidere tilbage til din hverdag igen. Tag det du kan bruge og lad resten ligge
- Kig på dine hverdagsrutiner. Morgenrutiner. Rutiner i løbet af dagen. Aftenrutiner. Er der noget, som kan ændres eller struktureres anderledes? Kan du indføre mere ro til dit sind og nervesystem? Mere tid hvor du ikke skal præstere, men bare være. Så du kan blive mere grounded. Mere nærværende for dig og dem omkring dig.
- Aktiviteter, som kan beroligere dit sind og nervesystem kan være følgende: et øjeblik for dig selv med lukkede øjne inden du henter børnene, en gåtur i den friske luft efter din frokost, en blid yoga klasse, et varmt kram fra en du holder af, en middagslur, en behandling med kærlig berøring, et langt bad med dejlige dufte og musik… Små justeringer kan skabe store forandringer.
- En måde til at skabe lidt mere tid i hverdagen er at stå op 15, 20 eller 60 minutter tidligere. Det kan være svært, hvis man er en, der særligt elsker dynen om morgenen, men det er et valg, vi kan tage for at få bedre tid om morgenen. Mit råd vil være at prøve det af for at se hvordan det er og hvad det kan gøre.
- Øv dig i at sige nej hvis det er tid, der går udover tid du har brug for med dig selv, din familie eller partner. En kalender kan hurtigt blive fyldt op af sociale arrangementer med venner, familie, arbejde, naboer mm. Prøv at stoppe op og mærke hvad dit behov egentlig er og hvad du gerne vil bruge din tid på, inden du svarer om du kan deltage eller ej.
- Til sidst: Er der nogle øjeblikke fra din sommerferie som du ønsker skal være en del af hverdagen? Hvad elskede du at lave i din sommerferie? Hvad fik dig til at glemme tid og sted? Lav en liste over de aktiviteter. Måske kan du snige nogle af dem ind i din kalender i hverdagen.
Er der nogle af ovenstående punkter du vil prøve af efter din ferie? Eller har du andre ting du vil bevare fra din sommerferie?